Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

FUTURE LABORATORY,

proiect prin care un consorțiu format din instituții de arte performative conectează artiști și publicuri pentru a descoperi narativele Europei de mâine

Teatrul Tineretului este partener în proiectul european „Future laboratory“, alături de unsprezece instituții de arte performative din Luxemburg, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Franța, Germania, Marea Britanie, proiect susținut prin Programul „Europa Creativă“. Teatrul Tineretului anunță deschiderea open call-ului internațional pentru artiști de arte performative din România, lansat pe site-ul www.futurelaboratory.eu
Apelul este deschis pentru artiștii la început de carieră. Sunt considerați „la început de carieră” artiștii care au o experiență profesională cuprinsă între 2 și 5 ani, indiferent de vârsta lor.

OPEN CALL

Un consorțíu format din doisprezece parteneri europeni lansează Future Laboratory, un proiect pilot de rezidențe de cercetare centrate pe tema incluziunii sociale în toată Europa. 15 artiști aflați la începutul carierei vor fi selectați pentru a desfășura cercetări în trei rezidențe din trei orașe diferite, beneficiind de un program de dezvoltare a carierei care va include mentorat, masterclass-uri și conceptul unei producții care se adresează unui consorțiu internațional la finalul Laboratorului.

Cine suntem?

Douăsprezece instituții de arte performative europene cu o componentă internațională puternică colaborează într-un parteneriat care își propune să descoepere narativele europene de mâine. Partenerii au pus bazele unui proiect internațional de cercetare pentru a sprijini cariera și dezvoltarea internațională ale artiștilor emergenți și pentru a integra mai eficient comunitățile marginalizate, izolate, prea puțin angajate în activitățile desfășurate atât pe scenă, cât și în afara ei, fiind totodată profund conștienți de impactul pe care pandemia îl are asupra viitoarei generații.

Cei doisprezece parteneri sunt:

Théâtres de la Ville de Luxembourg (Luxemburg)

Théâtre de Liège (Belgia)

Fondazione Piccolo Teatro Milano (Italia)

Conde Duque Centro de Cultura Contemporanea, Madrid (Spania)

Teatrul Tineretului Piatra Neamț (România)

Teatro Municipal do Porto (Portugalia)

Nowy Teatr, Warsaw (Polonia)

Théâtre National de Strasbourg (Franța)

Cyclorama (Franța)

Staatstheater Mainz (Germania)

Comédie de Reims (Franța)

Queens Theatre Hornchurch (Marea Britanie)

Proiectul

       Timp de 30 de luni, 15 artiști selectați prin intermediul unui open call internațional lansat pe site-ul www.futurelaboratory.eu, vor vor lua parte la trei rezidențe de cercetare în trei orașe diferite. Fiecărui artist selectat îi va fi alocată o instituție parteneră dedicată, cu care va contracta colaborarea pe durata proiectului. Instituția parteneră va fi din țara din care artistul aplică sau una dintre celelalte instituții partenere din rețea. Fiecare instituție gazdă le va oferi artiștilor oportunitatea de a intra în contact cu resurse de informare și cercetare locale precum organizații specializate, fundații, artiști, membri ai comunității în care acestea activează etc. – astfel încât artiștii să poată cunoaște realitățile socio-politice din jurul fiecărui teatru partener și din jurul orașelor în care acestea își desfășoară activitate.. În fiecare oraș, mentorii locali vor activa ca facilitatori, ghizi pentru artiști astfel încât să se asigure că aceștia își îndeplinesc obiectivele rezidențelor și că se folosesc în cel mai eficient mod de contactele și resursele disponibile.

      Fiecărui artist i se va aloca un îndrumător de proiect din partea instituției gazdă, care îi va ghida pe întregul parcurs al acestei experiențe și va lucra cu ei între rezidențe, îi va sprijini atât în cercetare, cât și în procesul de învățare, respectiv în consolidarea performanțelor profesionale.

       Pe parcursul acestui proiect, partenerii vor colabora cu o varietate de artiști, inclusiv cu artiști care provin din comunități slab reprezentate și defavorizate.

    Obiectivul general al artiștilor este să formuleze un concept care să corespundă propriilor convingeri artistice și care să fie rezultatul cercetărilor și al experienței lor.

     Acest concept se va construi pe măsură ce artiștii vor înainta în procesul de cercetare și va fi centrat pe nevoile cele mai stringente pe care le-au identificat în concordanță cu tema extinsă a incluziunii sociale și, în același timp, se va dezvolta incluzând noi narative și narative care lipsesc, pe care ei consideră că trebuie să le povestească pe scenele viitorului.

     La finalul proiectului, în cadrul unui simpozion de închidere, artiștii vor avea oportunitatea de a-și prezenta conceptele în cadrul instituțiilor partenere, pentru a pune bazele unor viitoare potențiale producții.

Care sunt așteptările noastre de la artiști

Artiștii trebuie să fie disponibili pentru 3 rezidențe în 3 țări diferite, fiecare cu durata de câte 10 zile (două săptămâni în total), care se vor desfășura între Octombrie 2022 și Octombrie 2024.

Artiștii trebuie să fie disponibili să participe la cele trei evenimente masterclass:

    • Masterclass-ul de lansare din Liege (între 6 și 8 octombrie 2022)
    • Masterclass-ul de la jumătatea proiectului din Milano (3 zile în toamna anului 2023, datele urmează să fie stabilite)
    • Simpozionul final de la Luxemburg (o săptămână în luna noiembrie 2024, datele urmează să fie stabilite)

Ce oferim

       Trei rezidențe de cercetare în trei orașe diferite, găzduite de instituțiile partenere din orașele respective.

     Un îndrumător de proiect pentru fiecare artist, care să asigure mentoratul între rezidențe, sprijin pe parcursul procesului de cercetare și consultanță în elaborarea prezentărilor finale ale conceptelor.

     Trei evenimente de tip masterclass însoțite de workshop-uri și oportunitatea de a intra în dialog cu instituțiile partenere.

      Sprijin financiar pentru participarea lor: un onorariu unic sau salariu total pentru cercetarea lor (pregătirea și desfășurarea rezidențelor în cele 3 orașe, continuarea cercetării din timpul rezidențelor), într-un cuantum total de 11.580 de euro (cu toate taxele și contribuțiile incluse) pentru 60 de zile de muncă.

      Detaliile exacte și forma contractului dintre fiecare artist și instituția parteneră dedicată vor fi stabilite în conformitate cu legislația în vigoare din țara în care instituția parteneră își desfășoară activitatea.

Acoperirea tuturor cheltuielilor privind deplasarea la cele 3 rezidențe (câte 2 săptămâni fiecare) și la cele 3 masterclass-uri (câte 3 pentru cel de lansare și pentru cel de la mijlocul proiectului și o săptămână pentru simpozionul final):

    • Deplasări internaționale, de preferat cele care folosesc mijloace de transport nepoluante (maxim 6 călătorii);
    • Diurnă de 36 de euro pe zi, timp de cel mult 55 de zile;
    • Cazare pentru maxim 55 de zile.

Dacă îți dorești această experiență și să participi la proiectul Future Laboratory, te rugăm să completezi formularul, în care să te prezinți și să precizezi ce te motivează pentru a participa la acest proiect.

Programul apelului

25 aprilie 2022: Lansarea online a apelului pentru aplicații
20 mai 2022: Data limită pentru aplicații
13 iunie 2022 – anunțarea artiștilor preselectați
8 iulie 2022 – anunțarea artiștilor selectați

Cum va fi evaluată aplicația ta

Procesul de selecție se va desfășura în două etape:

Prima etapă – preselecția: 

  1. Depui o aplicație online
  2. Aplicația va fi evaluată de cei 12 parteneri din proiect. Fiecare partener va constitui o comisie de selecție formată din membri permanenți ai instituției și din experți în domeniu.
  3. Un total de 45 de aplicații vor fi preselectate pentru a doua fază.

Partenerii îi vor informa pe artiștii care au fost preselectați. În această fază, nu vom putea oferi feedback artiștilor care nu au fost preselectați.

Faza a doua – selecția finală:

  1. Ți se va cere să ne furnizezi informații suplimentare pentru a completa aplicația.
  2. Toate aplicațiile de pe lista scurtă (45 de aplicații) vor fi trimise către toți partenerii.
  3. Cei 12 parteneri Future Laboratory îi vor selecta pe cei 15 artiști pentru proiect.

Selecția finală va include un număr de artiști care provin din comunități slab reprezentate și defavorizate.

Vom selecta 10 artiști din țările UE în care se află instituțiile partenere, 4 din oricare țară membră a Creative Europe, 1 artist din Marea Britanie.

Toți artiștii care ajung în a doua etapă vor primi feedback.

  1. Partenerii vor intra în contact cu artiștii selectați pentru a-i informa în legătură cu următorii pași, inclusiv despre participarea lor la Masterclass-ul de lansare găzduit de Teatrul din Liege, desfășurat între 6 și 8 octombrie 2022.

Care sunt criteriile pe baza cărora
va fi evaluată aplicația

Cunoștințele de limbă engleză;

Argumentarea clară a interesului sau a experienței anterioare în ceea ce privește cercetarea ca parte a procesului de creație;

Argumentarea clară a interesului sau a experienței anterioare în ceea ce privește dezvoltarea de public sau proiecte comunitare;

Angajament clar față de dezideratele diversității și a incluziunii sociale;

Formularea clară a obiectivelor și nevoilor artistului, în ceea ce privește dezvoltarea carierei sale, atât pe plan național, cât și internațional.

Informații importante despre open call

Apelul este deschis pentru artiștii la început de carieră. Sunt considerați „la început de carieră” artiștii care au o experiență profesională cuprinsă între 2 și 5 ani, indiferent de vârsta lor.  Poate fi vorba și despre artiști care au desfășurat deja proiecte în țara de proveniență, dar care nu au încă suficientă experiență internațională.

  1. Proiectul este conceput să sprijine artiștii în mod individual. Nu vor fi acceptate aplicațiile venite din partea unor colective de artiști, asociații.

Dacă este selectat, același artist trebuie să urmeze toți pașii proiectului.

  1. Proiectul este deschis tuturor artiștilor care sunt originari sau care locuiesc în țări care pot participa la proiectele platformei „Europa Creativă” și, de asemenea, artiștilor din Marea Britanie.

    Poți vedea lista țărilor non-UE participante în Programul „Europa Creativă”, accesând următorul link.

  1. Partenerii vor îndeplini în totalitate cerințele de acces ale oricărui artist selectat în proiect.
  1. Limba în care se va desfășura proiectul este limba engleză. Artiștii care urmează să aplice sunt rugați să completeze formularul în engleză. Pe parcursul desfășurării proiectului, partenerii vor avea posibilitatea de a angaja translatori.
  2. Persoanele care nu pot oferi răspunsuri în scris la întrebările deschise din aplicația online, pot răspunde sub forma unui clip video pentru fiecare întrebare (clipurile pot fi încărcate pe platformă). Fiecare clip video/întrebare trebuie să dureze maxim 2 minute și să fie în limba engleză.