Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

POSTWEST

Festival transcultural

Illustration: Hannah Göppel

În perioada 24-26 iunie 2020, Teatrul Tineretului a participat la festivalul digital POSTWEST \\ guess where, organizat de Teatrul VOLKSBÜHNE din Berlin, alături de alte 10 instituții de cultură din estul Europei. Festivalul transcultural POSTWEST \\ guess where explorează conceptele Est şi Vest în contextul dinamicilor politice şi sociale ale prezentului.

Timp de trei zile au fost prezentate pe platforma online http://postwest.volksbuehne.berlin/en/ performance-uri live, conținut video la cerere, produse audio și discuții cu colaboratorii din proiect, toate acestea investigând artistic diviziunea dintre Est și Vest și stereotipurile pe care încă le generează. Platforma a fost completată de evenimentele conexe: seria Platform East, seturi de DJ și întâlniri cu artiștii.

Planificat pentru a se desfășura la Berlin în luna mai 2020, POSTWEST își propunea să reunească șapte producții la sala mare, o producție site-specific și patru instalații. Criza a surprins teatrele partenere în diferite stadii de lucru. Confruntat cu o nouă realitate, POSTWEST s-a transformat dintr-un eveniment live de mari dimensiuni în festivalul digital POSTWEST \\ guess where.

Criza generată de Coronavirus nu a transformat doar formatul, dar și premisele pe care festivalul se construiește. Contrar așteptărilor, statele europene nu au mizat pe colaborare pentru a depăși situația generată de pandemie, ci s-au bazat pe propriile puteri. În acest context, POSTWEST \\ guess where încearca să reflecteze la diferitele poziționări istorice și culturale care modelează Europa actuală, la posibilitatea de a gândi și de a construi un viitor împreună. Și mai ales, cum am putea ca producători de teatru, chiar și în timpul unui blocaj global, să continuăm să creăm rețele și inițiative transculturale pe termen lung, pentru a răspunde artistic la aceste dezbateri sociale actuale? Astfel, cum ar putea acest festival transcultural să se desfășoare după un an de pregătiri și repetiții întrerupte brusc, fără producțiile pe care le comisionase și fără o scenă reală? Prin întoarcerea la conceptul de bază al festivalului: colaborarea artistică internațională.

Cele douăsprezece producții planificate au fost înlocuite de contribuții digitale care reflectă natura rețelei internaționale dezvoltate în timpul întâlnirilor dintre parteneri. În acest fel, festivalul a devenit, dintr-un eveniment teatral poziționat geografic, unul disponibil la nivel internațional în online.

Producțiile planificate inițial pentru festivalul de la VOLKSBÜHNE din luna mai 2020 vor avea premierele în teatrele participante, atunci când situația o va permite. Spectacolele vor fi integrate în repertoriile acestora și vor putea fi vizionate de publicul local.
Prin viitoarele colaborări, POSTWEST rămâne o platformă în care disciplinele artistice nu sunt luate în considerare doar dintr-o perspectivă individuală sau națională, ci creează și un context transcultural.

Pentru formatul online al festivalului, Teatrul Tineretului a propus eseul video „POSTWEST – something digital”.

Conceptul „POSTWEST – something digital” este semnat de Gianina Cărbunariu, Mihai Păcurar și Dorothee Curio (Germania). Echipa artistică este completată de Alex Halka – compozitor și sound designer, Vlad Socea – asistent de regie, Vlad Petri – documentare video Câmpulung și Valer Simion Cosma – documentare.

„POSTWEST – something digital” își propune să ofere o incursiune în procesul de creație a unui spectacol de teatru, un proces întrerupt și regândit în funcție de noua realitate impusă de Coronavirus. Compus din fragmente de idei, gânduri și reacții, colajul invită la reflecție asupra granițelor vizibile și invizibile, mai ales în acest moment de criză care remodelează imaginea pe care o avem față de ceea ce este astăzi Europa și ceea ce ar putea sau ar trebui să fie. Este și un mijloc de a depăși o situație dificilă, de a merge mai departe în căutarea unor noi posibilități.

„POSTWEST – something digital”, precum și contribuțiile digitale ale celorlalți parteneri vor putea fi urmărite pe platforma festivalului http://postwest.volksbuehne.berlin/en/.

Finanțator:
Consiliul Județean Neamț

Partener:
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin

POSTWEST \\ guess where
Organizator: VOLKSBÜHNE Berlin

Finanțator:
German Federal Cultural Foundation 

Parteneri: Center of Contemporary Art DAKH (Kiew, Ucraina), Gertrudes ielas teatris (Riga, Letonia), Jaunimo teatras (Vilnius, Lituania), KatlZ (Riga, Letonia), New Theatre Institute of Latvia (Riga, Letonia), Prague City Theatres (Praga, Republica Cehă), Qendra Multimedia & National Theatre of Kosovo (Pristina, Kosovo), STEREO AKT (Budapesta, Ungaria), Teatrul Tineretului (Piatra Neamț, România), TR Warszawa (Varșovia, Polonia), Vaba Lava (Tallinn, Estonia).