Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

coproducții

Coproducțiile TT cu instituții de cultură regionale, naționale și internaționale urmăresc promovarea colaborării între artiști din instituții și spații diferite, câștigarea vizibilității în rândurile unui public cît mai numeros, impunerea brand-ului Teatrului Tineretului ca punct de reper important pe harta teatrală națională și internațională.

Coproducțiile stagiunii 2019 – 2020

POSTWEST

Festival transcultural

Iniţiat şi coordonat de Teatrul Volksbühne din Berlin, POSTWEST presupune crearea şi producerea unor spectacole care explorează conceptele Est şi Vest în contextul dinamicilor politice şi sociale ale prezentului. Proiectul implică 12 parteneri din 10 ţări (Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, Ucraina, Ungaria, Kosovo, România), instituții care reprezintă spaţii de reflecţie asupra provocărilor sociale din ţările lor. Pentru România a fost aleasă dramaturga și regizoarea Gianina Cărbunariu, care a ales să lucreze cu echipa Teatrului Tineretului. Înfiinţat în 1914, Teatrul Volksbühne este unul dintre cele mai reprezentative teatre ale Europei, care s-a impus încă de la început prin promovarea artei experimentale, având sloganul “Die Kunst dem Volke” / “Art to the people”.

Spectacolele produse în acest proiect vor fi prezentate în cadrul Festivalului Transcultural POSTWEST, la Teatrul Volksbühne din Berlin, în perioada 25-30 mai 2020.

Parteneri:

Center of Contemporary Art DAKH
Kiev, Ucraina

Gertrudes ielas teatris
Riga, Letonia

Jaunimo teatras
Vilnius, Lituania

KatlZ
Riga, Letonia

New Theatre Institute of Latvia
Riga, Letonia

Prague City Theatres
Praga, Republica Cehă

Qendra Multimedia & National Theatre of Kosovo
Pristina, Kosovo

STEREO AKT
Budapesta, Ungaria

Teatrul Tineretului
Piatra Neamț, Romania

TR Warszawa
Varșovia, Polonia

Vaba Lava
Tallinn, Estonia

Volksbühne
Berlin, Germania

Illustration: Hannah Göppel

Proiect finanțat de
German Federal Cultural Foundation

www.kulturstiftung-bund.de

Curator: Alina Aleshchenko
Associate curator: Wiebke Jahns

Coproducțiile stagiunii 2017 – 2018

ANTONIO ȘI BEATRIX

ANTONIO ȘI BEATRIX este o coproducție Companhia de Teatro de Braga/ Theatro Circo din Portugalia și Teatrul Tineretului Piatra Neamț, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Lisabona. Spectacolul a avut premiera pe 26 iunie și încă două reprezentații pe 27 și 28 la Braga, fiind prezentat și pe 30 iunie la Teatrul Gil Vicente din Barcelos.

În România a fost prezentat, în premieră, în octombrie, în cadrul Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț.

Text: Abel Neves
Regie: Rui Madeira
Scenografie: Acácio Carvalho
Costume: Manuela Bronze

Traducere în limba română: Marinela Banioti

Cu: Nora Covali, Rogerio Boane

În citadela transplanturilor, Beatrix îl vizitează pe Antonio. Citadela este un spațiu al științei avansate în care medicina crește speranța de viață. Antonio este unul dintre cei care au fost aleși să supraviețuiască mai mult. Dar din ce motiv a fost ales el și nu altul? Care va fi prețul? Într-un loc, undeva în viitor, într-un rezervor de vieți controlate, cuvintele și faptele fac diferența, iar Beatrix este foarte diferită de Antonio. Capabilă să domine existența lui Antonio – inteligența ei este de altă natură, ea decide, totuși, să-l urmeze. Puterea este una ocultă, iar tinerii Antonio și Beatrix, aidoma altora pe care nu-i vedem, sunt protagoniștii unei iubiri autentice, sfidând puterea, prejudecățile și moartea.

Textul dramaturgului portughez Abel Neves a fost scris special pentru stagiunea actuală a Companiei de Teatru din Braga, a cărei temă este „frontiere“.

NE ȘTIM DE 100 DE ANI

NE ȘTIM DE 100 DE ANI este o coproducție în care Teatrul Tineretului este partener cu Teatrul “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cu Teatrul Clasic “Ioan Slavici din Arad, cu Teatrul de Vest din Reșița și cu Asociația ATARAXIA din Râmnicu Vâlcea. Proiectul este cea mai mare coproducție la nivel național care s-a făcut până acum și este finanțat de Ministerul Culturii prin Programul Centenarul Marii Uniri și de AFCN.

Spectacolul, care a avut premiera în luna octombrie, este regizat de Ștefan Iordănescu, pe un text de Vlad Tăușance. Scenografia este semnată de Dorotheea Iordănescu, muzica de Ildiko Fogarassy, iar Lucian Moga este light designer.

Din distribuție fac parte: Ana Maria Cizler și Camelia Ghinea (Teatrul de Vest din Reșița), Lucreția Mandric și Daniel Beșleagă (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț), Andrei Cătălin și Andrei Brădean (Teatrul “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea), Iulia Dinu și Sorin Calotă (Teatrul Clasic “Ion Slavici” din Arad).

Spectacolul exploreaza semnificația Unirii, simbolurile mari și lucrurile mici care ne aduc împreună ca români, dincolo de formalisme și discursuri. Proiectăm spectacolul ca pe o serie de momente și cadre ușor de asumat de către public, contexte care aduc împreună români din zone și clase sociale diferite: urmărim traseul unor personaje centrale, împinse în afara zonei lor de confort de către tensiunea prejudecăților, seduse de farmecul locurilor comune. În căutarea unui viitor personal și a unei istorii asumabile, personajele vor experimenta solidaritatea și-și vor pune la încercare bine-înțelesurile, re-scriind împreună definiții posibile ale României de atunci și de acum. Mizăm pe autenticitatea replicilor, pe puterea anecdoticului și pe culoare locală, pentru a articula o narațiune cu care publicul să poată relaționa ușor, adăugându-i propriile experiențe și sensuri.