Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

RÂS NERVOS

de Christopher Durang

Un spectacol de: Szabó K. István
Traducere: Raluca-Dumitriţa Neamţu
Consultant traducere: Mihaela Michailov

Premiera: 14 decembrie 2008 / 17 ianuarie 2009

Distribuţie:
Isabela Neamţu
Cezar Antal

Prezentare

Toate aceste lucruri pe noi nu ne privesc – aţi putea afirma, oarecum îndreptăţiţi de aglomeraţia unor personaje şi evenimente, aparent străine de spaţiul şi spiritul nostru. Dar, ia înlocuiţi aceste “branduri” cu “etichete” autohtone, Oprah Winfrey se transformă cu uşurinţă în Teo, Tatu sau Bahmu, veţi fi martorii celei de-a doua Veniri a Maicii Tereza  în chip de Andreea Marin, specialişti în bube mentale ca Andrei de la 9595, şi Alţii, experţi în deviaţiuni fizice, vă oferă soluţii revoluţionare pentru ca Voi să deveniţi nişte bipezi trendy.

V-aţi prins! Durang loveşte în tot ce avem mai sfânt: televizorul. El ne acuză de lipsă de discernământ, ne-ncarcă de obsesii, ne face răspunzători de starea deplorabilă a lumii şi a travestitulu’ Naomi.

Lui Durang îi este milă de Noi, îi este milă de sine însuşi. Durang nu crede în noi. Nici noi nu credem în Durang. Cât despre credinţă … Oricum ar fi, important este să … respirăm. Să inspirăm şi să expirăm.

Szabó K. István

Cronici

În Râs nervos de Cristopher Durang în regia lui Szabó István, omul, bietul de el, strivit de sfaturile binevoitoare ale unor vedete gen Oprah Winfrey sau Larry King, sfârşeşte dezbrăcat de sine însuşi, cu ego-ul paralizat de normele sociale impuse de media. Povestea e general valabilă. Vedetele lor pot fi înlocuite de ale noastre şi situaţia este aceeaşi, doar cu ceva mai multă nocivitate căci Oprah a lor bate la fund orice vedetuţă siliconată de pe la noi, fie ea divă ori ba. Noii idoli din TV (pe care în curând o să îi vedem 3D acasă, deci ne vor invada agresiv intimitatea) fac regulile.[…]

Un moment absolut dement al spectacolului este cel al visului în care în show-ul lui Oprah este invitat pruncul de la Praga, întruchiparea celei de-a doua veniri a lui Iisus, un adevărat delir oniric în care anonimul se visează star (alt imperativ social, să fii vedetă cu orice preţ).

(OANA STOICA, CÂND TE-AI ENERVAT ULTIMA OARĂ?
www.liternet.ro , 2010)

Oricît ar încerca să se controleze, realitatea le-o ia înainte celor doi vulnerabili din Rîs nervos de Cristopher Durang, în regia lui Szabo. K. Istvan de la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, interpretat de Isabela Neamțu și Cezar Antal. […] Minut de minut, cei doi sînt pe muchea crizei de nervi. De la aceste premise Szabo. K. Istvan construiește două discursuri actoricești ceas. […] actorii alunecă înspre comic cu o discreție demnă de invidiat. Isabela Neamțu, în poate cel mai nuanțat rol al său, încarnează femeia zădărîtă de mărunțișuri care derapează pe nesimțite spre paranoie și violență. Trecerile se fac ușor, de la isterica stăpînită de rîsul agresiv interiorizat, la femeia plină de forță, apoi la confuza fără șanse de a vedea capătul labirintului interior. Cezar Antal, cu o înzestrare specială pentru comic, își construiște personajul mucalit și buimac cu toate atributele entertainment-ului.

[…] Bine regizat și bine jucat, Rîs nervos e ca un jazz teatral cu improvizații pe teme și emoții date, acelea ale lumii de azi. Merită văzut.

(Cristina Rusiecki, O cruce pentru Pruncul Isus din Praga și una pentru Oprah
WWW.ARTACTMAGAZINE.RO , 2010)

Festivaluri

FESTIVALULUI DE TEATRU „EUROTHALIA“, Timișoara (18 – 20 noiembrie 2009)
Festivalul „Zile și nopți de teatru la Brăila” (29 septembrie – 2 octombrie 2011) 

Galerie foto