de Maria Manolescu Borșa
cu Ecaterina Hâțu
regie: Irina Slate
scenografie: Andreea-Diana Nistor
muzică: Ștefan Ruxandra
light design & video: Cristi Niculescu
fotografii: Marius Șumlea
afiș: Levente Benedek
regizor tehnic: Lucian Damian
„Olga este o mamă aflată în căutarea fiului pe care l-a înstrăinat din cauza propriilor prejudecăți. Maria este o fată care încearcă să își declare sentimentele prietenului ei din copilărie, lovindu-se însă de faptul că dragostea ei va rămâne mereu neîmplinită. Un personaj masculin absent declanșează o serie de confesiuni, de reevaluări și de dialoguri imaginare. Vocea aceleiași actrițe ne relevă două fațete ale feminității, două feluri de a iubi și două căutări diferite ale acceptării.”
„Nu atingi niciodată victima“ este al treilea spectacol din cadrul programului Blind date, după „O cameră doar a ta“, regia Mariana Cămărășan și „Pattern“, un spectacol de Daniel Chirilă. Acest program privilegiază relația între artiștii echipei: dramaturg, regizor, actor. În noiembrie și decembrie 2020, au avut loc mai multe întâlniri online între dramaturga Maria Manolescu Borșa, regizoarea Irina Slate și actrița Ecaterina Hâțu, în timpul cărora au discutat despre teme, preocupări, lecturi comune, care au inspirat-o pe Maria în scrierea piesei „Nu atingi niciodată victima“.
„Am căutat un flow deschis la povești și stimuli pe tema oglindirii celuilalt în vremea distanțării. Și să le urmărim până-n pânzele albe, oricât de incomod ar fi, ca să devenim mai curajoase atunci când îi privim pe ceilalți – și mă refer la curajul de a privi în față diferențele și de a vedea contextele lărgite care ne (in)formează, mai pe față sau mai subtil, credințele și opiniile.
Piesa e împletită din mici anecdote sau întâmplări amintite, auzite sau trăite de noi în timp ce «coceam» povestea. Am frământat și modelat două aluaturi: două personaje feminine de vârste, experiențe și viziuni diferite, o femeie «caldă» și una «rece», care-și trăiesc experiența pandemică în blocuri învecinate. Și apoi am împletit aceste aluaturi într-un colac. În cercul gol din mijloc își fac loc alte personaje nevăzute: bărbatul care le unește pe cele două, doamna de la firma de telefonie mobilă, părțile implicate într-un accident de mașină, clienți ai unui supermarket, comunitatea unei biserici și copiii de la o grădiniță particulară. Proaspăt sau tare, cu plinul și golul lui, colacul ăsta e ce-am pregătit noi pentru sărbătoarea, tristă sau veselă, după puteri, a familiei lărgite care suntem.“
Maria Manolescu Borșa, dramaturgă
Spectacol selectat în cadrul Bacău Fest Monodrame 2023, desfășurat în perioada 5-10 mai 2023.
PREMIERA: 12, 13 ŞI 14 MARTIE 2021
Durata: 1h 20 min