Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

Alexandru Mâzgăreanu

      Este regizor artistic al Teatrului Tineretului din anul 2016. Creațiile lui au fost prezente pe această scenă începând din anul 2008 când, student fiind, a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Teatru Piatra Neamt „Pledez pentru Tineri” (Secțiunea Școli de teatru) – pentru spectacolul „Fool For Love“ de Sam Shepard. În 2010 a obținut același premiu, pentru cel mai bun regizor, de data aceasta, la Secțiunea Profesioniști, pentru spectacolul „True West“ de Sam Shepard. În 2015, în cadrul festivalului de la Piatra Neamț, spectacolul regizat de Alexandru Mâzgăreanu, „Factorul uman“, producție a Teatrului de Comedie București, este nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol și Cel mai bun regizor, iar actorul Dan Rădulescu obține Premiul pentru cel mai bun actor .

      Alexandru a fost nominalizat la Gala UNITER 2011, secțiunea „Debut”, pentru regia spectacolului „Funcționarii“ după A.P. Cehov, producție a Teatrului Metropolis București. De asemenea, a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor, în cadrul Galei „Comedia ține la TINEri”  pentru spectacolul „Romanțioșii“ (2008). A fost finalist la secțiunea „Artele spectacolului” – Marile Premii Prometheus 2009 – OPERA PRIMA.

      De-a lungul timpului, Alexandru Mâzgăreanu a regizat peste 20 de spectacole, în teatre profesioniste, care au fost selectate și au participat la festivaluri naționale și internaționale: „Purificare“ de Petr Zelenka (Teatrul Național București), „Pentru că pot“ de Arthur Kopit (Teatrul Odeon, București), „O noapte furtunoasă“ de I.L. Caragiale, „Fazanul“ de Georges Feydeau și „Somnambulism“ de Iaroslava Pulinovici (Teatrul Nottara, București), „A 12 a noapte“ de W. Shakespeare și „Căsătoria“ de N.V. Gogol, (Teatrul „Regina Maria” Oradea), „With a little help from my friends“ de Maria Manolescu (Teatrul Excelsior București), „Job Interviews“ de Petr Zelenka (Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești).

      Cu trupa TT a realizat spectacolele „Gărgărițele se întorc pe pământ“ (2013), „Vicleniile lui Scapino“ (2014) și „Pinocchio“ – spectacol-lectură în cadrul Festivalului de Teatru Piatra Neamț (2017), „Mamă, mi-am pierdut mâna!“ (2018).

       Alexandru Mâzgăreanu este coordonatorul proiectului „Spectacolul începe cu o lectură”, la Teatrul Nottara, București. Inițiat în stagiunea 2013-2014, acest proiect, în parteneriat cu UNATC, își propune promovarea dramaturgiei contemporane din diferite zone ale lumii și, totodată promovarea tinerilor regizori și actori.

      A fost manager de proiect OPERA PRIMA – proiect pilot de reintegrare socio-profesională prin artă (1 ianuarie 2010 – 1 august 2011). A participat la workshop-ul Academia Itinerantă „Andrei Șerban” (8-14 iulie 2012, Mogoșoaia). În prezent, este membru al Clubului de Excelență al Tinerilor Dignitas (Fundatia Dignitas)