Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

ANCA PLUGARU

Anca Plugaru provine din Târpești (o localitate mică din județul Neamț, așezată pe o veche vatră pre-Cucuteni), dintr-o familie în care au conviețuit armonios preoți, scriitori, ingineri, profesori, agricultori, învățători, casnice și speologi, iubitori și promotori de arte, educație și cultură, unii – „constructori“ai comunității locale, alții – împrăștiați prin lumea largă.

A fost elevă a Colegiului Național „Calistrat Hogaș“din Piatra Neamț, în clasa de Filologie, unde a descoperit limba latină și pe Cicero. In clasa a XII-a a participat la „Certamen Ciceronianum“, în componența lotului olimpic român, la Arpino, în Italia.

A continuat studiile clasice, ca studentă la Secția de Filologie Clasică a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. Profesori cu har și adevărați savanți erudiți i-au înlesnit cunoașterea istoriei și literaturilor antice, a latinei și elinei. In anul al III-lea, cu ajutorul unei burse, a studiat câteva luni limba sanskrită, în India, cu scopul de a se apropia prin cercetare de „rădăcina“ limbilor clasice: indo-europeana.

A absolvit Filologie Clasică, Magna cum laude, cu o lucrare prin care și-a propus să dezvăluie bogăția de sensuri a unui adjectiv din epopeile homerice, fără să aibă la dispoziție altă bibliografie de studiu decât lemele din câteva dicționare. În timpul studiilor universitare, a colaborat cu editurile Teora si Symposion, pentru traduceri și redactare de text.

După absolvire, a „trădat“ cauza și și-a dezamăgit mentorul, colegii și profesorii, pășind în lumea finanțelor și a economiei. Din 2000 până în 2017, a evoluat în companii naționale și multinaționale (ING, Medicover, VEO, Cribernet etc.), în București, Iași și Piatra Neamț, în domenii diverse: vânzări și marketing, resurse umane și training, producție, crescând profesional de la consultant în vânzări până la top management. Din 2012, a urmat cursurile programului MBA în Marketing și Management al ASE București și CNAM Paris.

Din noiembrie 2017, a acceptat provocarea de a fi parte din echipa TT,  întorcându-se astfel la rădăcini, la formarea inițială și la profesia de suflet, cu speranța că va fi capabilă să exploateze la maxim oportunitatea oferită.