Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

GIANINA CĂRBUNARIU

Gianina Cărbunariu este regizor dramaturg, născută în 1977 la Piatra Neamț. Este absolventă a Liceului Teoretic “Petru Rareș” din Piatra Neamț (1996), urmează cursurile Facultății de Litere din București (1996 – 2000) și este absolventă a Facultății de Teatru, secția Regie de Teatru (2004) și a Masterului de scriere dramatică la UNATC I.L Caragiale București (2006). Își susține teza de doctorat în 2011, la UNATC I.L Caragiale, cu lucrarea “Regizorul dramaturg” (Magna Cum Laude). 

Ca regizor și dramaturg colaborează după 2004 cu teatre de stat sau independente din România: Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul Luni, Teatrul Act din București, Fabrica de Pensule, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, precum și cu teatre din străinătate: Kammerspiele Theater Munchen, Emilia Romagna Fondazione (ERT), Royal Court Londra, Schaubuehne Berlin, Royal Dramatic Stockholm etc. 

În România a prezentat spectacole în Festivalul Național de Teatru I.L Caragiale, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara, Festivalul Internațional pentru public tînăr de la Iași, Festivalul internațional TESZT de la Timișoara, Festivalul de teatru scurt de la Oradea, Festivalul Comediei București, Festivalul Temps d’Image de la Cluj etc. 

Spectacolul Solitaritate, o co-producție a TNRS Sibiu, a Festivalului Avignon și a Teatrului Național din Bruxelles, a fost prezentat în selecția oficială a Festivalului Avignon în 2014. Tot în selecția oficială a Festivalului Avignon, în 2016, a fost prezentă ca autoare a textului Tigrul, produs de Royal Dramatic din Stockholm si compania suedeză Jupither&Josephsson. 

Alte participări în festivaluri internaționale: Bienala New Plays From Europe de la Wiesbaden (2004 și 2006), Wienner Festwochen, Festivalul TransAmeriques din Montreal, Festivalul Dialog Wroclaw, New Drama Budapesta, New Drama Moscova, LIFT Londra, Divadelna Nitra Slovacia, Festivalul Kontakt din Torun, Mladi Levi Lubliana, Festivalul de teatru de la Pecs, Festivalul internațional de la Valladolid, Festivalul internațional de la Limoges, Festivalul Premieres din Strasbourg, Festivalul Internațional de la Almada, Festivalul Internațional de la Liege etc.

Spectacolele sale au fost prezentate și în diferite turnee în teatre din străinătate: Teatrul de Stat din Freiburg, Teatrul Național din Bruxelles, Teatrul de Stat din Dresda, Teatrul Național din Praga, Trafo din Budapesta, Centrul Dramatic Național din Madrid, Centrul Wallonie-Bruxelles din Paris, Volksbuhne Viena, Centrul Onassis din Atena, HAU Berlin, TR Varșovia etc. Scenariile Kebab, Stop the Tempo, Tigrul au fost traduse și jucate în diferite limbi (engleză, franceză, germană, suedeză, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză, cehă, slovacă, sîrbă, bulgară, greacă, turcă, portugheză, japoneză, daneză). Piesele Stop the Tempo, Solitaritate, Kebab, Tigrul, Tipografic Majuscul, Poimîine alaltăieri au fost publicate de edituri precum Oberon Books, Actes Sud, Martin E. Segal Theatre Center Publications, Theater der Zeit, L’espace d’un instant etc.

A susținut ateliere de teatru pentru tineri profesioniști în țară și în străinătate (Atelierul de Dramaturgia Cotidianului la UBB Cluj, Masterul de Studii Teatrale de la Université Libre de Bruxelles și Universitatea Royal Court, Programul de înaltă formare al ERT în Modena, New Text, New Theatre în Istanbul, Atelier pentru tineri actori și dramaturgi la Madrid, Atelierul de dramaturgie în cadrul Masterului de scriere dramatică al UNATC București). Între 2013 – 2015 a predat ca lector la Facultatea de Teatru a Universității Babeş – Bolyai din Cluj. 

Premii și nominalizări (selecție): Premiul UNITER Cel mai bun spectacol al anului 2014 (pentru spectacolul De vînzare/For Sale – co-producție Teatrul Odeon și Teatrul de Stat din Hamburg), nominalizare la premiul UNITER Cel mai bun spectacol al anului 2016 (pentru spectacolul Artists Talk, co-producție Arcub și Piese Refractare), premiul special al Senatului Uniter (pentru spectacolul Tipografic Majuscul), premiul pentru cel mai bun spectacol și pentru regie la Festivalul Atelier din Sfîntu Gheorghe, premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Comedie București (2014 și 2008), Premiul AICT (Asociația Internațională a Criticilor de teatru din România) în 2010, în 2008 și în 2004, iar în 2012 Premiul pentru Cel mai bun spectacol pentru Roșia Montană – pe linie fizică și pe linie politică (regie colectivă) la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara etc.

 
În 2001, alături de Andreea Vălean, Radu Apostol și Alexandru Berceanu inițiază proiectul dramAcum, proiect de sprijinire a dramaturgiei contemporane românești prin concursuri, traduceri și producții de spectacole. Este președintă a Asociației Piese Refractare.