Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

Cum vă place

de:
William Shakespeare

Traducerea: Virgil Teodorescu

Distribuția:
Rosalinda:
Cristina Mihăilescu
Orlando: Emanuel Becheru
Celia: Sabina Brândușe
Oliver: Valentin Florea
Jacques: Mircea Postelnicu
Tocilă: Dragoș Ionescu
Audrey: Aida Avieriței
Phebe: Cătălina Bălălău/ Sonia Teodoriu
Silvius: Andrei Merchea Zapotoțki
Ducele Frederic şi Ducele Surghiunit: Daniel Beșleagă
Ada: Lucreția Mandric
Corin: Dan Grigoraș
Amiens: Rareș Pîrlog
Charles şi Un lord: Ecaterina Hâțu
Le Beau şi William: Florin Hrițcu
Sir Oliver Martext şi Un lord: Dan Covrig

Regia şi scenografia: Vlad Cristache
Muzica: Rareș Pîrlog
Fotografii: Mihaela Jipa

Premiera: 4 noiembrie 2016

Durata: 2h 40min

Împlinirea a 400 de ani de la trecerea în veşnicie a celui mai jucat dramaturg din toate timpurile este omagiată la Teatrul Tineretului prin montarea unei piese mai puţin jucate în România: Cum vă place. Scrisă în jurul anului 1600, piesa a trecut aproape neobservată în secolul al XVII-lea, devenind extrem de populară în secolul al XIX-lea, ca simbol legat de libertatea vieţii în natură, adorată de romantici. Un nou vârf al popularităţii sale s-a înregistrat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, când au fost explorate elementele legate de feminism, ecologie, homosexualitate, specifice epocii postmoderne.
În România prima reprezentaţie a avut loc în 1933, la Teatrul „Maria Ventura“ din Bucureşti, în regia lui Victor Bornovsky, cu Leny Caler şi George Vraca în rolurile principale, traducerea aparţindu-i poetului Adrian Maniu.
Această comedie rămâne în istoria dramaturgiei universale un reper prin broderiile lingvistice ce reflectă candoarea dialogurilor dintre îndrăgostiţi şi frumuseţea meditaţiilor despre condiţia omului. Motoul Teatrului Globe, deschis la Londra, în 1599, pentru trupa lui Shakespeare, era Totus mundus agit histrionem, o sinteză a versurilor celebre din Cum vă place: „Lumea-ntreagă/ E o scenă și toți oamenii-s actori / Răsar și pier, cu rândul, fiecare” (Actul II, scena 7, trad. Virgil Teodorescu).
Atent la mesajul piesei ce stă sub semnul plăcerii, aşa cum indică şi titlul, regizorul Vlad Cristache a creat împreună cu trupa Teatrului Tineretului un spectacol iradiant de bună dispoziţie şi energie debordantă.


(Raluca Naclad, consultant artistic)