Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

PREMIERĂ LA TT: WOLFGANG, in regia lui Radu Afrim

Afis final Wolfgang 2-2-FINAL-presa     Teatrul Tineretului deschide stagiunea 2017 – 2018 cu premiera naţională a spectacolului WOLFGANG după Yannis Mavritsakis, în regia lui Radu Afrim, pe data de 8 septembrie, la Sala Mare a Teatrului Tineretului, ora 19.00.

     În 2006, o ştire făcea înconjurul lumii: într-un orăşel din Austria, Natascha Kampusch a fost ţinută captivă într-o pivniţă, timp de 8 ani, de către Wolfgang Priklopil, care a răpit-o pe când ea avea zece ani.

     În 2007 apare WOLFGANG, o piesă scrisă de Yannis Mavritsakis, distinsă cu Palmarès 2010 de către Commission nationale de l’Aide à la création de textes dramatiques, Paris. „O interogare a raporturilor dintre dragoste şi posesie”, după cum o defineşte autorul său, piesa este focusată pe înţelegerea resorturilor intime care determină actele răpitorului. Acestea ar fi un răspuns dat lumii standardizate şi ipocrite, care nu-i satisface aspiraţiile romantice, căci Wolfgang visează la o iubire absolută: „Altfel ar trebui să fie dragostea asta… Ar trebui să poţi să smulgi pe cineva din mulţime şi să poţi rămâne cu acea persoană pentru totdeauna.”

     În întâlnirea cu regizorul Radu Afrim, textul lui Mavritsakis devine structura pe care se construiește o lume scenică electrizantă, rotunjită de sinceritatea abrazivă a stărilor limită. Dincolo de evenimentul real care a uimit lumea, miza spectacolului este aceea de a problematiza modurile diferite în care oamenii societății de astăzi își caută ieșiri de salvare dintr-un mediu standardizat, conformist, în care nu își (mai) găsesc locul. Unii recurg la gesturi de o violență extremă ce bulversează întreaga comunitate, alții sunt nevoiți să treacă printr-o experiență radicală pentru a înțelege mecanismele profunde ce au declanșat această violență. Mai mult decât eliberarea fizică, această înțelegere îi redă libertatea totală victimei, inclusiv libertatea de a-și ierta abuzatorul.

     „Teatrul e arta care are cea mai puternică legătură cu realitatea“ le-a spus Radu Afrim liceenilor veniți să-l vadă la repetițiile ce pregăteau premiera „Wolfgang“, un spectacol conectat în egală măsură la realitatea imediată şi la suprarealitatea fantastică. „Acest spectacol ne arată cât de fragili suntem, dar vorbește și despre captivitate, care nu e neapărat un beci, un portbagaj, ci poate fi propria familie, propriul oraș, țara, cu care dezvolți o relație de dragoste și ură; interoghează  care sunt limitele suportabilității noastre și dacă nu cumva în loc să ne salvăm preferăm o coabitare nocivă.“ (RADU AFRIM)

 

YANNIS MAVRITSAKIS

    Născut la Montreal, în 1964, dar locuitor al Atenei din 1970, Yannis Mavritsakis este unul dintre dramaturgii de notorietate internaţională, promovat în special în spaţiul cultural francez, de către personalităţi marcante ale teatrului.

     A absolvit Şcoala dramatică din cadrul Teatrului Naţional de la Atena în 1986. Apoi a performat ca actor până în 2003, când s-a retras pentru a se dedica scrisului. Dintre piesele sale, le menţionăm pe cele mai cunoscute: BLIND SPOT (PUNCTUL ORB, regizată de Radu Afrim la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti, în 2016), WOLFGANG, FUCKING JOB, VITRIOL, REDSHIFT, THE INVOCATION OF ENCHANTMENT, QUASAR.

 

RADU AFRIM

     Recunoscut la nivel internaţional ca reprezentant al teatrului european contemporan, Radu Afrim este regizorul care testează limitele actorului şi ale spectatorului în aceeaşi măsură – maximală, în crearea lumilor sale populate de fiinţe fragile, purtătoare ale unor adevăruri insuportabile.

     Dintre numeroasele distincţii primite până în prezent, menţionăm cele trei premii UNITER pentru cea mai bună regie (2006, 2007, 2016); Premiul Cultural „Europa“, conferit în 2009 de KulturForum Europa; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat în 2016 de Preşedintele României Klaus Iohannis.

     Ne bucurăm că Radu Afrim a revenit pe scena Teatrului Tineretului, unde a mai montat OCEAN CAFÉ (2000), POVESTIRI DESPRE NEBUNIA (NOASTRĂ) CEA DE TOATE ZILELE (2007), HERR PAUL (2009).

     Uimesc, extaziază sau revoltă, spectacolele lui Radu Afrim nu lasă pe nimeni indiferent.

 

WOLFGANG

Adaptare după Yannis Mavritsakis de Radu Afrim

Traducerea: Doru Mareş

Regia: Radu Afrim

Cu: Cătălina Bălălău, Florin Hriţcu, Andrei Merchea Zapotoţki, Mircea Postelnicu, Loredana Grigoriu, Emanuel Becheru, Cristina Mihăilescu, Valentin Florea, Sabina Brânduşe

Decor: Romulus Boicu

Costume: Erika Márton

Univers sonor: Radu Afrim

Versuri cântece: Andrei Merchea Zapotoţki

Asistent de regie: Rareş Moldoveanu

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Close Menu