20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe
30 Years After the Fall of the Iron Curtain

bulina-blank

Vineri, 10 septembrie // 14.30 // durata: 1h

muzeul-de-arta-locatie

Muzeul de Artă

Editori: Kalina Stefanova, Marvin Carlson

Palgrave Macmillan
2021

Prezintă: Maria Zărnescu
Invitat online: Kalina Stefanova, Marvin Carlson

„Războiul Rece e cu decenii în spatele nostru, dar cititorii de limbă engleză știu prea puțin despre artele și culturile din Europa de Est. Aici avem o carte care îi duce pe cititori la teatrele din Polonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, România, Croația, Slovenia, Bulgaria și Ungaria. O carte care explorează regia de teatru, trupe de teatru și artiști importanți, variind de la cei relativ cunoscuți, ca Krystian Lupa și Andrei Șerban, la mulți creatori de teatru de aceeași valoare creativă, dar care sunt încă necunoscuți. Obligatoriu de citit pentru oricine dorește să afle despre diversitatea și energia teatrale extraordinare din această regiune.” – Richard Schechner, Editor, TDR: The Journal of Performance Studies, profesor universitar emerit, Universitatea din New York.

Regizorii au fost mult timp principalele figuri ale scenei din Europa de Est. În ultimele trei decenii unii dintre cei mai remarcabili dintre ei au căpătat renume internațional datorită producțiilor inovatoare care se adresează unui public care depășește granițele locale. Nu întâmplător, un număr considerabil dintre acești regizori au câștigat al doilea cel mai important premiu de pe continent – Premiul European pentru (Noi) Realități Teatrale. N-ar fi o exagerarea dacă am spune că regizorii de top din această regiune au propulsat teatrul european către noi teritorii.

Această carte oferă portrete aprofundate a douăzeci dintre acești regizori, scrise de critici importanți, savanți și cercetători, care se concentrează asupra stilurilor lor particulare, cu exemple ale spectacolelor emblematice și care conturează motivele pentru care au avut impact. De asemenea, în două capitole, regizorii înșiși discută despre genealogia artistică, cât și despre principalele mize cu care se confruntă teatrul astăzi. Cartea va fi de interes pentru cercetătorii din domeniul teatrului, pentru studenți, dar și pentru oricine este interesat de teatru la scară globală.

Kalina Stefanova, profesor titular la Academia Națională de Arte Teatrale și Cinematografice „Krastyo Sarafov”, Bulgaria, este autor/ editor a 14 volume despre teatru și a două cărți de ficțiune. A conferențiat în toată lumea și este Visiting Distinguished Professor la Școala de Arte din cadrul Universității Wuhan din China. A ocupat funcția de Vice-Președinte și Director de Simpozioane în cadrul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.

Maria Zărnescu este teatrolog şi critic de teatru, conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale Bucureşti”, doctor în Istoria, teoria şi estetica teatrului. 

Maria Zărnescu a colaborat la volumul ”20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe 30 Years After the Fall of the Iron Curtain”.

Marvin Carlson, Sidney E. Cohn Distinguished Professor la Graduate Center din cadrul City University of New York, Statele Unite ale Americii, este autorul a 25 de cărți și sute de eseuri despre teatru și performance. A obținut multe premii importante, atât naționale, cât și internaționale și o catedră onorifică în cadrul Universității din Atena, Grecia.