Something to declare: MUZEUL HOLOCAUSTULUI ROMÂNESC, o poveste care mai bine rămâne nespusă.

Jakub Skrzywanek (Polonia)

parental-12b

Duminică, 5 septembrie // 17.00 // durata: 40 min

TT-locatie

Teatrul Tineretului

Ne aflăm în efemerul „Muzeu al Holocaustului Românesc”, unde vom discuta despre istoria Holocaustului din România din perspectiva lui Karol Koperfyngel (personajul principal din romanul „Incineratorul” de scriitorul ceh Ladislav Fuks), iar apoi din perspectiva postbelică a lui Mihail Sebastian și Mircea Eliade și a întâlnirii lor care nu s-a petrecut niciodată.
„Incineratorul” ar fi trebuit să aibă premiera în iunie 2020, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Aceasta este ultima parte din „Triptic asupra violenței”, creat alături de colegii mei.
Prin „Incineratorul” vrem să punem o întrebare despre ceva mai universal – despre mașina de exterminare și despre cum oamenii dispuși să îl condamne pe „celălalt”.
Jakub Skrzywanek
Regizor, scriitor și creator de instalații performative, iar din 2021 curator de programe la Teatrul Contemporan din Szczecin.
Cele mai apreciate producții ale sale sunt parte din „Triptic asupra violenței”, pregătit în 2019 ca parte din Anul Antifascist. Acesta a fost deschis cu spectacolul Mein Kampf, la Teatrul Powszechny din Varșovia, oferind prima oportunitate de a contesta pe scenă cartea lui Adolf Hitler, dar și de a întreba de ce, după experiența celui de-al Doilea Război Mondial, fascismul și nazismul au reapărut ca ideologii atractive, cu pancarte și sloganuri naționaliste care înlocuiesc în mod accentuat mândria unei Europe multiculturale, diverse și unite?
Spectacol în limba poloneză cu titrare în limba română.
Reprezentația va fi urmată de o discuție cu publicul