Zona de siguranță este spațiul în care se construiesc strategii de supraviețuire, de depășire a crizelor și de configurare a unui viitor care să capete sens.
Zona de siguranță oferă un cadru pentru gândirea critică și înțelegerea împreună.
În zona de siguranță accesul este permis tuturor, nu doar elitelor (intelectuale, economice sau politice).
Zona de siguranță garantează respectarea valorilor umaniste. Pe teritoriul ei sunt respectate drepturile individului și este vizat binele comun.
Zona de siguranță e un spațiu al solidarității, nu al polarizării.
Zona de siguranță adăpostește dialogul real, pe care, de multe ori, discuțiile televizate sau interacțiunile din online doar îl mimează.
În zona de siguranță, trăirea autentică a experienței colective pune sub semnul întrebării zgomotul ideilor primite de-a gata, al derapajelor ce riscă să devină normă.
În zona de siguranță sărbătorim inspirația, generozitatea, ironia, vulnerabilitatea, diferența, curajul, empatia, riscul estetic, schimbul de idei. Sărbătorim viața și încrederea că umanitatea va câștiga în confruntarea cu absurdul sau nedreptatea.
Limitele zonei de siguranță trebuie să fie mereu lărgite. Fiecare pas pierdut în fața presiunilor de orice fel e un pas către dispariție.
Dacă zona de siguranță dispare, ea trebuie reinventată.
A nu se confunda zona de siguranță cu zona de confort.
Ediția34 a Festivalului de Teatru Piatra Neamț propune tuturor participanților, public local, vizitatori din țară și din străinătate, spectacole care pun în discuție teme relevante, subiecte arzătoare pentru societatea de astăzi, create de autori și autoare cu un limbaj artistic personal, pregnant, provocator. Cele 26 de spectacole bazate pe texte contemporane românești sau spectacole de dans și outdoor sunt produse atât de teatre de stat (Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Municipal „Bacovia“ din Bacău, Teatrul Evreiesc de Stat din București, Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova, Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul Dramatic „Fanny Tardini“ din Galați, Teatrul Dramaturgilor Români din București, Teatrul Masca, Teatrul Nottara, Teatrul Gong din Sibiu, Teatrul Szigligeti și Teatrul Regina Maria din Oradea), cât și de companii independente, unele deja cunoscute publicului larg (Auăleu, Replika, Reactor, Centrul Dialectic, Ceva), altele aflate la început de drum. La fel ca și în edițiile precedente, Festivalul este prezent și în orașele Roman și Târgu Neamț, iar de data aceasta, și în mediul rural nemțean. Spectacolele vor fi prezentate pe Scena Mare a TT, pe Scena Mobilă a Festivalului, precum și în diferite locații în aer liber din cele trei orașe.
Secțiunea internațională „Something to declare” prezintă 6 spectacole din Cehia, Bulgaria/Germania, Ucraina/Germania, Slovenia, Kosovo și Belgia, semnate de artiste ale căror creații circulă în spațiul european, în festivaluri și turnee. Cinci dintre acestea sunt create de autoare din țări est-europene, care se confruntă cu fenomene similare: migrație, condiții precare de muncă, situații economice, sociale și politice dificile, iar în cazul Ucrainei chiar dramatice.
Vor putea fi vizionate și trei producții ale Teatrului Tineretului din stagiunea 2022 – 2023: „Apocalipsa Gospodinelor” (în regia Nicoletei Esinencu, regizoare și autoare din Republica Moldova), „Rinocerii” de Eugen Ionesco (în regia lui Radu Iacoban), precum și cea mai recentă premieră, „aici. melancolia” (în regia Irinei Moscu pe un text de Daniel Chirilă) – primul spectacol creat în cadrul proiectului european „UNLOCK THE CITY”, co-finanțat prin programul Europa Creativă.
Pe lângă spectacolele prezentate în Festival, publicul este invitat să participe la lansări de carte și de reviste culturale, concerte, proiecții de film documentar și de ficțiune, instalații, expoziții ale unor celebri artiști vizuali români, precum Lia Perjovschi și Dan Perjovschi. „Spectatorul critic” împlinește 7 ani și se adresează adolescenților care doresc să împărtășească experiența vizionării spectacolelor cu colegii lor, într-un atelier coordonat de Mihai Brezeanu, autor de cronică teatrală și de film.
Toate spectacolele sunt urmate de discuții între echipele artistice și spectatori, moderate de tinerii scriitori Olivia Călin, Daria Ancuța și Mihai Ivașcu.
Vă invităm să explorăm împreună teritoriile artistice și de reflecție ale Zonei de siguranță!
Gianina Cărbunariu
curatoare a Festivalului de Teatru Piatra Neamț
ECHIPA CURATORIALĂ
Gianina Cărbunariu,
regizoare – dramaturgă, Manager al Teatrului Tineretului
Daniel Chirilă
regizor – dramaturg, coordonator al Serviciului Literar și artistic TT
Raluca Naclad
consultant artistic, coordonatoare de proiecte educaționale TT