Inițiat în cadrul ediției din 2021 a Festivalului, Premiul „Cătălina Buzoianu“ celebrează memoria unei regizoare de excepție, formatoare de artiști din spațiul teatral românesc, a cărei activitate regizorală din anii ’70-’80 a marcat parcursul estetic al Teatrului Tineretului.
CĂTĂLINA BUZOIANU (1938-2019) a creat peste 100 de spectacole în țară și în străinătate, fiindu-i acordate numeroase premii. În 1975 devine profesoară la catedra de regie teatru, iar din 1990 este numită decan al secției de teatru din cadrul UNATC București, formând regizori și actori în aproape 30 de ani de carieră pedagogică.
Cătălina Buzoianu rămâne un nume de referință în istoria TT prin două spectacole antologice: „Peer Gynt“ (1972) și „Tinerețe fără bătrânețe“ (1975). În perioada de creație de la Teatrul Tineretului va lega relații profesionale și de prietenie cu actori ca Mitică Popescu, Horațiu Mălăele, Gelu Nițu, cu care va colabora în numeroase proiecte ulterioare.
„Când am făcut spectacolele la Piatra Neamț, eram angajată la Iași, unde era solemn, uneori prea solemn. Mă suiam în autobuz și fugeam la Piatra Neamț, chiar și când nu repetam (…)
La Piatra Neamț publicul era ca nicăieri în altă parte, forma un tot cu teatrul, eram împreună, cei de pe scenă cu cei din fața scenei. Publicul era tot atât de tânăr ca și teatrul, ca și actorii de pe scenă. La Piatra Neamț m-am simțit acasă. Piatra rămâne pentru mine un loc neobișnuit.“ (Cătălina Buzoianu, extras din interviul acordat pentru Spectacolul aniversar – TT 50, creat de Gianina Cărbunariu în 2017).