Invitați: Oana Balaci, T. O. Bobe, Marius Chivu, Peter Demeny

Lansare
MATCA #01 & #02

bulina-blank

Vineri | 15 septembrie | ora 15.00 | Muzeul de Artă Piatra Neamț

MATCA e un proiect cultural apărut sub egida Curtea Veche Publishing, avându-i cofondatori pe Cărturești, Art și Nemira. Articolele Matca literară apar în spațiul online cu o frecvență zilnică, iar revista în format fizic e programată să fie tipărită o dată la trei luni. 

Primul număr MATCA în print a fost lansat în luna mai a anului 2023, iar cel de-al doilea va apărea în septembrie. În primele două numere ale revistei, au apărut nume cu ecou în spațiul cultural românesc și îi amintim aici pe Ruxandra Cesereanu, Gianina Cărbunariu, Alina Purcaru, Marius Chivu, Radu Aldulescu, Robert Șerban, Bogdan Ghiu, Claudiu Komartin și T. O. Bobe.

Revista își propune să promoveze atât scriitorii și artiștii deja cu renume, cât și pe cei recent intrați în lumea culturală autohtonă. Deși în peisajul literar de la noi există publicații/reviste importante care aduc în atenție noi tendințe și idei, Matca literară vine cu un suflu nou și încearcă să creeze un echilibru între text și imagine, formă și conținut. 

Artă, Cultură, Literatură, Idei – acestea sunt coordonatele care reunesc textele și imaginile din portofoliul revistei, semnate de prozatori, poeți, critici, pictori, fotografi și alții. Printre rubricile cele mai apreciate de cititori sunt: Memorii în flagrant, Conturul flexibil, Got You, În păpușoi și First Touch. Totodată, interviurile Matca redau o altă perspectivă și apelează atât la ingeniozitatea intervievatorilor și a celor intervievați, cât și la dimensiunea ludică a întregului. 

Evenimentul oferă cadrul unei discuții despre spațiile literar și teatral, implicând lansarea primelor două numere tipărite ale Revistei Matca literară și prezentarea volumelor Trei săptămâni în Atlas de Marius Chivu și Bilete de sinucigaș de T. O. Bobe, apărute la Editura Humanitas.