Vernisaj:
Dan Perjovschi, Desen de intrare (volumul doi)

bulina-blank

Joi, 14 septembrie, ora 16.00, Teatrul Tineretului

„Desen de intrare“ este un proiect site-specific, inițiat de artistul Dan Perjovschi în 2021, o instalație transparentă/ marker pe geam, care are ca spațiu de desfășurare suprafețele de sticlă ale clădirii Teatrului Tineretului. În perioada 10 – 14 septembrie 2023, Dan Perjovschi va crea „volumul doi“ al acestui proiect. Persoanele care trec prin fața Teatrului Tineretului în aceste zile pot fi martorele acestui proces de lucru artistic în timp real. 

„Dacă 2020-2021 au fost anii pandemiei, 2022-2023 sunt anii războiului. Ororile secolului 20, pe care nu le mai credeam posibile, au revenit. In fiecare zi mor copii asasinați de state teroriste. Ce poate arta să facă în condițiile astea? De ce mai desenăm? De ce mai facem teatru? De ce mergem la teatru?“ – Dan Perjovschi

Artistul Dan Perjovschi trăiește la București și Sibiu. Desenează critic, cu umor, direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea comentând politic, social și cultural cotidianul societății globale. Desene lui alb-negru sunt editoriale vizuale. 

A avut expozitii personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum, Vannabbe Eindhoven, Ludwig Cologne, Kunsthalle Hamburg, Nasher Museum Duke University sau Kiasma Helsinki si expozitii de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne sau MOT Tokyo. 

A participat la Documenta 15 și la bienalele de artă de la Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta.

A primit Premiul „George Maciunas“ în 2004, premiul ECF „Principesa Margriet“, Amsterdam 2012 (cu Lia Perjovschi) și Premiul „Rosa Schapire Kunsthalle“, Hamburg, în 2016. Este laureatul Fundației pentru drepturile omului „Gheorghe Ursu“, în 1999 și al Galei Societății Civile CERE Participare, în 2016. 

 Din 2010 creează „Ziarul Orizontal“ la Sibiu, proiect de artă în spațiul public.