Miercuri, 13 septembrie, ora 19.00, Teatrul Tineretului
Expoziția Lumea de azi și zona de siguranță – o cercetare, desfășurată pe culoarele Teatrului Tineretului, creată cu ocazia Ediției34 a Festivalului de Teatru Piatra Neamț, cuprinde Diagrame, schițe mentale (scheme, notații din diferite surse – cărți, reviste, enciclopedii, dicționare, Internet,Wikipedia, Facebook, chatGPT…)
„Încerc să înțeleg lumea în care trăiesc ca să văd cum pot contribui pentru a nu fi mai rea decât este, dacă nu poate fi mai bună. Lumea de azi este tot mai complicată, complexă și în continuă schimbare, tehnologia grăbind totul. Inteligența artificială modifică profund societatea, pe fiecare dintre noi.
Problemele nu mai sunt doar locale ci globale: suntem afectați de încălzirea globală, contribuim la schimbările climatice, războaie – avem unul la graniță în Europa secolului 21, care ne amintește de Al Doilea Război Mondial…) după pandemia Covid 19, cu impactul său profund asupra economiei mondiale, cu miliarde de oameni care trăiesc în sărăcie extremă, migrație forțată, sclavie, persoane vulnerabile, inegalități sociale, ignoranță, știri false/ dezinformare, creșterea populismului, extremismelor, totalitarisme, violență, insecuritate… surse de stiri de încredere (?). Complicat. Totul e instabil. Anxietate, teamă, depresie.
Trebuie să ne adaptăm, să fim flexibili, să avem grijă de noi, să colaborăm pentru a găsi soluții de supraviețuire, să facem ce putem acolo unde suntem, să fim responsabili. Suntem în urgență, rezistență mentală și emoțională, avem nevoie de gândire critică, creativitate, empatie, compasiune, educație continuă, trebuie să avem grijă de apă, aer, mâncare.
Să ne construim zone de siguranță, confort personal minim, platforme comune.
(Totul este în mișcare, Pământul orbitează Soarele cu 30km /secundă, Soarele orbitează centrul Galaxiei cu 250km/s, Galaxia se mișcă în Univers cu 600km /s)
Am norocul să fac ce-mi place, nu-i ușor, mereu ți se spune că ești irelevant sau tolerat, deși știi la ce pui umărul. Fără încăpățânarea cu care căutăm strategii de supraviețuire, observațiile, ideile, fără creativitatea noastră, a umaniștilor, ne-am scufunda în distopie.“ – Lia Perjovschi
Născută la Sibiu, în 1961, Lia Perjovschi este artist vizual și curator, trăiește și lucrează în Sibiu și București. Este fondatoarea și coordonatoarea CAA CAA (Arhiva de Artă Contemporană și Centrul de Analiză a Artei), un proiect organic în progres, inițiat în 1985 (având diferite denumiri până în prezent) și KM (Muzeul Cunoașterii), un proiect de cercetare interdisciplinară, derulat din 1999 până în prezent. Activitatea acesteia poate fi rezumată ca o călătorie de la propriul corp (prin experimente, performance art), la corpul universal de cunoștințe, care a fost prezentată în peste 700 de expoziții, prelegeri, ateliere din întreaga lume.