VÁCLAV HAVEL - Deținut politic și președinte: singur împotriva sistemului, Editura Curtea Veche Publishing, 2021

bulina-blank

Prefață: Ambasadoare Halka Kaiserová
Text introductiv: Jiří Přibáň
Postfață: interviu cu Gianina Cărbunariu de Mircea Dan Duță
Traducere din cehă: Mircea Dan Duță și Gabriela Georgescu

Volumul conține eseurile filozofice fundamentale, o parte dintre Scrisorile pentru Olga și cele mai importante discursuri politice ale lui Václav Havel – dramaturg și filozof, primul președinte al Cehoslovaciei / Cehiei redevenite democratice după căderea comunismului în Europa. Parte a programului „Zece ani fără Havel“, coordonat de Ministerul Ceh de Externe, volumul a fost publicat la ceva mai mult de un deceniu de la dispariția prematură a intelectualului și politicianului reprezentativ pentru spațiul european.

Prezintă: Mircea Dan Duță – boemist, diplomat, scriitor de limbă cehă, filmolog, traducător din literaturile cehă, slovacă, polonă, engleză și franceză, pedagog al Facultății de Științe Sociale din cadrul Universității Caroline din Praga.
A publicat volume de poezie și proză scurtă, precum și numeroase volume de specialitate (critică și analiză literară și de film, evoluții politice în istoria cinematografiilor și dramaturgiilor central-europene, istoria Europei Centrale și a Balcanilor – majoritatea titlurilor fiind apărute la Praga).