Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

BLACK COMEDY

de Peter Shaffer

Distribuția:

BRINDSLEY MILLER: Dragoș Ionescu
CAROL MELKETT: Cătălina Ieșanu
COLONELUL MELKETT : Tudor Tăbăcaru
MISS FURNIVAL: Lucreția Mandric
HAROLD GORRINGE: Cezar Antal
SCHUPPANZINGH : Dan Grigoraș
CLEA : Loredana Grigoriu
GEORG BAMBERGER: Florin Mircea jr

Traducere: Alex Mihail

Regia: Cristian Ban
Scenografia: Alina Herescu
Asistent scenografie: Anda Pop

Premiera: 17 ianuarie 2015

În aproape noi toți există dorința irepresibilă de a ne uita pe gaura cheii. Unul dintre cei mai mari dramaturgi contemporani, Sir Peter Shaffer (n. 1926, Liverpool), pornește de la această tentație și creează în Black Comedy o farsă bazată pe un truc scenic: pentru că acțiunea piesei este determinată de o pană de curent ce dă peste cap viața dintr-un apartament londonez, scena este luminată puternic atunci când ar trebui cufundată în întuneric, conform desfășurării narative, iar când personajele aprind un chibrit sau o lanternă, luminile scenice sunt stinse. Acest truc devine o mare provocare pentru actori care trebuie să joace ca și când ar fi pe întuneric, iar spectatorul este invitat să surprindă intimismul reacțiilor celor ce se cred acoperiți de beznă.

La adăpostul întunericului, dorințele ilicite, disciplinate de convenții sociale, prind concretețe și încing personajele într-o dezlănțuire carnavalescă, în care măștile cad, descoperind refulări și minciuni. Instinctualitatea devine tiranică, uzurpând locul rațiunii învinse de o succesiune înnebunitoare de situații potrivnice.

Proiectul tânărului regizor Cristian Ban este îndrăzneț, în sensul tratării contra pudibonderiei, explorând sensurile latente ale unei piese care, la premiera sa din 1965, a stârnit controverse. La 30 de ani, Cristian Ban a montat deja 15 spectacole pe scene profesioniste din țară și din străinătate. Primul spectacol montat la Teatrul Tineretului a fost Dragonul de aur de Roland Schimmelpfennig, în 2013.

Decorul realizat de scenografa Alina Herescu va râmâne cu siguranță în mintea spectatorilor: un spațiu erotizat, electrizant, care îndeamnă privitorul la fantazare și îl înrobește visual prin atenția pentru detaliul cu impact emoțional.  Născută la Bacău în 1978, absolventă a Academiei de Arte București (2002), Alina Herescu este deja un nume consacrat în lumea teatrului, cu o uriașă capacitate de muncă: a făcut scenografie și costume pentru aproape 50 de spectacole pe scene profesioniste. Prima colaborare cu Teatrul Tineretului a fost în 2010, ca scenograf al spectacolului Audiția.

Tentația de a face lucruri interzise atunci când credem că nu ne vede nimeni este general umană. Dar se prea poate ca de fiecare dată să fie niște ochi care ne privesc.

(Raluca NACLAD – secretar literar)