Teatrul „Alexei Mateevici”, Chișinău, Republica Moldova

SĂ LE SPUNEM PE NUME

14-si

Luni, 5 septembrie | 20:00 | durata: 1h 30min | Teatrul Tineretului

de Liudmila Timoșenko, Natalia Blok, Oksana Savcenko, Irina Gareț, Tetiana Kițenko, Andrii Bondarenko 
traducere: Raluca Rădulescu
regie: Luminița Țâcu
scenografie: Irina Gurin
muzică: Valentin Strișcov
proiecție video: Cristian Oloi

cu: Elena Frunze-Hatman, Nina Lefter, Olesea Sveclă, Ludmila Botnaru, Mihaela Chiu, Victor Untilă

Marcat de empatie, spectacolul reprezintă un act de solidaritate cu poporul ucrainean și cu artiștii din Ucraina, un manifest împotriva războiului, o invitație de a medita asupra tragediei poporului vecin și de a lua contact cu dramaturgia ucraineană contemporană. 

Șase actori aduc în fața publicului șase monoloage scrise de dramaturgi ucraineni în lunile de după începerea războiului, care mărturisesc despre prezentul unei națiuni ce se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări din istoria lor, dar și a lumii globale. „Pe 24 februarie 2022, o țară vecină ne-a ucis pe toți. Noi nu mai suntem cine eram. Am murit.”

Înființat în 1989, Teatrul „Alexei Mateevici“  este o instituție publică, fondată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, care are drept misiune promovarea  artei teatrale lirice, dramatice precum și educația non-formală pentru toate categoriile de public. În prezent, instituția este deschisă dramaturgiei contemporane, experimentului și colaborărilor internaționale.