performance de Artur Sumarokov (Ucraina)
traducător: Marin Gherman
„Proclamarea independenței în 1991 poate fi considerată punctul de plecare al decomunizării Ucrainei. După acest moment esențial, în care s-a desprins de cadavrul în descompunere al URSS, Ucraina a trecut prin schimbări istorice brutale care i-au influențat noua identitate. Procesul real de ieșire din comunism a început după Revoluția Demnității, ca urmare a adoptării de către Rada Supremă, în aprilie 2015, a unor legi relevante. Decomunizarea a fost doar o parte a procesului politic și social de decolonizare, o ruptură totală și inevitabilă a societății ucrainene atât de trecutul sovietic, cât și de „lumea rusă”.
Actuala fază fierbinte a războiului ruso-ucrainean, care a început pe 24 februarie 2022, la ora 4 dimineața, marchează o nouă etapă de decolonizare, mai ales la nivel personal.
Sunt născut la Moscova, unde am trăit cinci ani, până când tatăl meu a fost ucis de asasini plătiți. Nu au fost găsiți niciodată nici ucigașii, nici cei care au comandat crima. O parte din familia mea a dispărut în Gulag. Nimeni nu a fost pedepsit pentru asta. Nici măcar nu știu numele rudelor mele. Dar vreau să știu numele vinovaților. Pentru mine, procesul de decolonizare internă este la fel de important ca și speranța că Ucraina va câștiga războiul și că va fi eliberat Hersonul, orașul de unde am fugit după ce mi-am pierdut casa și tot ce însemna viața mea.
Performance-ul meu este o reflecție publică, inconfortabilă, asupra noțiunilor privat/ public, personal/ politic.
Artur Sumarokov este actor, dramaturg și critic de artă, născut în 1990 la Kherson, Ucraina. A publicat articole în Flashforward Magazine și Moviegram. A participant la festivalurile de dramă ucraineană contemporană, Week of Actual Play (edițiile din 2018, 2019, 2020) și a făcut parte din echipele artistice ale unor spectacole produse de Totem Center Theatre Lab din Kherson.
Spectacol cu Premiera în cadrul Festivalului de Teatru Piatra Neamț, cu traducere simultană în limba română.