Ansamblul „Tabán Táncegyüttes”, Békéscsaba, Ungaria
și Compania „Aradi Kamaraszínház”, Arad

497

parental-14

Miercuri, 14 septembrie | 17:00 | durata: 1h 10min | Scena mobilă

regie: Farkas TamásTapasztó Ernő
coregrafie: Farkas Tamás
muzica originală: Gera Gábor
asistent artistic: Farkas Ágnes
design vizual: Ioan Horga

dansatori: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József

„497” este un spectacol de teatru-dans despre un eveniment celebru la începutul secolului XX. Patru români, studenți la Paris, au câștigat concursul lansat de Touring Club de France, care propunea o călătorie în jurul lumii pe jos, pentru premiul de 100.000 de franci. Itinerariul românilor a fost singurul selectat dintre cele 200 înscrise în concurs. Începută în 1910, călătoria lor a durat zece ani, timp în care au purtat haine populare românești, s-au întreținut prezentând dansuri folclorice și au uzat 497 de perechi de opinci. Doar unul dintre ei a terminat cursa, însă nici acesta nu s-a bucurat de premiu pentru că inflația i-a anulat valoarea.

Creatorii spectacolului au utilizat documente de epocă, fragmente de jurnal ale protagoniștilor, pentru a reda provocatoarea călătorie. Acest fapt istoric este corelat cu realități din prezent, care ne determină să punem sub semnul întrebării rațiunea de a fi a societății de consum, cu mecanisme economice oneroase.

Ansamblul de Dans Taban din Bekescsaba are ca scop principal cunoașterea și conservarea tradițiilor de dans popular, a valorilor emblematice a etniilor din Bazinul Carpatic. Au câștigat titlul de „Calificare Excelentă” în 2010, 2012 și 2019, cel mai prestigios merit în cadrul mișcării de folk-dance din Ungaria. În 2010 au primit premiul „Pentru românii din Bekescsaba”. Înființată în 2007, Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház este o asociaţie de proiecte care coordonează, iniţiază sau patronează spectacolele de teatru în limba maghiară din Arad. În anul 2010 a dobândit statutul de Instituţie Culturală de Interes Naţional din partea Guvernului Ungariei. Au peste 60 de premii câștigate la festivaluri internaționale și din țară.